diumenge, 13 de maig del 2012

Concert Ankor + Nodrama + A Tempered Heart

Una nit de descobriments i retrobaments és el que es va poder veure i viure en directe el passat 12 de maig a la Sala Estraperlo de Badalona, amb les actuacions dels catalans A Tempered Heart i Ankor i els biscaïns Nodrama. Les tres bandes presentaven àlbums nous i tot i la poca afluència de públic, ho van donar tot damunt de l'escenari, competint contra les conegudes Festes de Maig de Badalona.

Era la primera vegada que trepitjàvem aquesta sala, situada enmig del polígon industrial Els Dolors de Badalona i rodejada de carpes i altres discoteques; i, com sempre ens passa al veure una sala petita com aquesta, amb 150 persones d'aforament, ens vam imaginar com podia ser el so que escoltaríem una mica més tard... i, com ja és costum en nosaltres, vam tornar a errar en les prediccions. Però anem pas a pas i desglossem el que vam viure.

Tot i que la sala tenia previst obrir les seves portes a les 22 hores per donar el tret de sortida a la nit mitja hora més tard, nosaltres ens vam presentar dues hores abans per poder xerrar una estona amb tots els membres de Nodrama; en breu podreu escoltar el resultat d'aquesta conversa. I, després de l'entrevista, a fer temps xerrant amb els amics d'Ankor mentre s'apropava l'hora d'inici que, finalment, va ser a les 23 hores! Si una cosa ens caracteritza als catalans en quan a esdeveniments, és que si comencen a l'hora programada, encara no hi som tots!


Els encarregats d'obrir la nit van ser els barcelonins A Tempered Heart, una formació de doom i metal gòtic formada després de la dissolució de Poetry, moment en que els germans Julio i Ángel Madueño decideixen seguir en el món de la música i recluten a Jordi Lebrón, ex-vocalista de The Bleeding Sun i al baixista Josep Villacampa, ex-membre de Rain.

Al 2010 van autoeditar el seu primer treball, Born into a Morning Chaos; arrel de les bones crítiques aconseguides, firmen amb Avispa Records i, a finals de 2011, van marxar a Madrid a gravar el disc que presentaven a Sala Estraperlo: An Eerie Sense of Calm.

Una intro si més no curiosa donava el tret de sortida al concert, el qual unes 30 persones van poder gaudir de principi a final. Les bases de teclats i sintetitzadors anaven programades, un fet que, si es pot evitar amb un músic més damunt de l'escenari, el directe sempre guanya; però els temes van sonar realment bé. La veu d'en Jordi, amb uns registres impressionants, ens transportava allà on volia, jugant amb sonoritats fosques, netes i guturals.

El públic, potser per desconeixença de la banda i els seus temes, potser per ser la primera banda de la nit, encara estava una mica fred... però, mica en mica, van començar a moure's a ritme de les cançons dels barcelonins, de les que voldríem destacar Garden of Doom, Miracle Day i el tema amb el que van posar el punt i final a la seva actuació, el single Believe the Unbeliever, del qual n'han fet un videoclip. Un molt bon concert per començar una gran nit de metal a Badalona.


A continuació era el torn dels biscaïns Nodrama qui, en un principi, havien organitzat el concert juntament amb els seus amics Rise to Fall; per problemes personals, aquests últims van caure del cartell un dies abans de la celebració del concert. Venien a presentar-nos els temes del seu estrenat disc The Patient, editat per Coroner Records i masteritzat als Cutting Room Studios de Suècia. Tota una declaració d'intencions del que la banda vol transmetre als seus seguidors, que van arribar fins i tot de Madrid per veure'ls actuar!

Damunt de l'escenari, els cinc membres de la banda no paren quiets ni un segon: Aimar Antxia, qui va estar acompanyat per una cobra enganxada al peu del seu micròfon durant tot el concert, va demostrar la potència vocal que posseeix, interpretant amb ràbia els 11 temes del setlist, sense deixar de saltar i moure's pel petit escenari de la sala (no ens volem imaginar com pot ser Aimar en un escenari més gran); Koldo Gorozika i Iker Llona a les guitarres, no van parar de fer headbanging (sobretot el primer) mentre descarregaven les notes a una velocitat impressionant. Acompanyant-los en la secció de cordes també trobàvem a Xabier Altzugarai al baix i als coros i, tots ells, sota les ordres del bateria i un dels fundadors de la banda, Nikola Goñi.

El micròfon per les segones veus, a càrrec principalment del baixista Xabier i algunes vegades del guitarrista Iker, va fallar en algun moment de l'actuació; segur que va ser així? Perquè una vegada acabat el concert, parlant amb ells, ens van confessar que canten fluix perquè són molt tímids... Sort que mantindrem el seu secret ben guardat! Van interpretar la gran majoria dels temes del seu disc, volent destacar Tail Nailed Fish, amb el que van obrir, The Patient i, com no, The Bite, del qual tenen un videoclip d'allò més ben parit!

Van posar el punt i final a la seva actuació amb el tema All Behind, deixant a tots els assistents bocabadats amb la seva música i la seva posada en escena, realment brutals. Uns nois que, de seguir per aquest camí, escoltareu més d'una vegada al nostre programa.


I, per acabar la nit, els tarragonins Ankor tornaven a les rodalies de casa nostra per seguir presentant els temes del seu segon treball discogràfic, My Own Angel, amb el que tant bones crítiques han aconseguit. Com ja sabeu, els vam conèixer a fons el passat 3 de desembre de 2011 en el concert de Sala Mephisto i, si en aquella ocasió ja ens van agradar, les taules que van aconseguint concert rere concert es noten, després de veure la seva actuació.

Van començar el concert amb el tema Starting Over, on ja vam poder apreciar la qualitat musical dels membres de la banda: David Romeu i Fito Martínez a les guitarres i segones veus, Julio A. López al baix i veus guturals, Jordi Vidal a la bateria, Javier Casanovas "Rubio" als teclats i la gran Rosa de la Cruz a la veu principal, interaccionant de manera molt propera amb el públic, cosa que sempre és d'agrair.

Amb una mica més d'audiència que al principi del concert, molta d'ella amb les lletres dels temes ben apreses, van seguir descarregant les cançons del seu darrer disc, fent una parada per convidar-nos a veure el seu nou videoclip, corresponent al tema Completely Frozen, altra vegada dirigit per Patric Ullaeus als seus estudis de Suècia. "Rubio" i els seus teclats, sempre al fons de l'escenari, van tenir el seu moment de glòria en la presentació del tema It Would Be Easier, amb una història amb final feliç, però que no sabem si va acabar de convèncer als assistents al concert.

Un altre moment a destacar del concert va ser la cover que es van marcar del clàssic dels System of a Down, Chop Suey!, amb el que van fer saltar i cridar a tots els que estàvem presents a la sala i que presenciava l'inici del final de la seva actuació. Aquesta es va tancar amb el primer single del disc i tema conegut per tots: Remaining. Ja vam dir que aquests nois donarien a parlar...i seguint per aquest camí, no ho dubteu pas de que així serà!!


En definitiva, una gran nit de dissabte que no es va acabar amb la finalització dels concerts! La festa va seguir després, però això ja no interessa a ningú! O potser si? Doncs si us interessa conèixer als membres de les bandes, parlar amb ells i passar una bona estona, no us limiteu a anar a veure els concerts dels grans i descobriu les bandes novells que toquen a sales petites i a preus molt raonables! Entre tots podem fer que aquestes bandes arribin lluny, arribin a ser molt grans... però això només depèn de nosaltres!! El proper dia, no us quedeu a casa!!